Home Nabewerking
Nabewerking

Wanneer eenmaal het opname materiaal is "verzameld" begint de volgende fase in het proces: de nabewerking.

 

Nabewerking bestaat uit drie stappen:

  1. Editing, het "knippen en plakken"
  2. Mixing, het ingeval van een multichannel opname bij elkaar mengen van de tracks tot een stereo track met een enkel links/rechts spoor
  3. Mastering, het controleren en eventueel voorzichtig retoucheren van het eindresultaat en tenslotte het maken van een reproduceerbare master CD

 Editing en Mixing PDF Afdrukken E-mailadres

Het editing-proces begint met het selecteren van de bruikbare takes. Meestal is dat een combinatie van het raadplegen van de notities van de opname sessie, waarin we alle relevante gebeurtenissen bijhouden, en opnieuw beluisteren.

Normaal gesproken laten we de musicus/musici zelf een grote rol spelen in het uitkiezen van de best bruikbare takes. Wanneer dat eenmaal is gedaan gaan we door middel van een editor programma de geselecteerde delen monteren (knippen en plakken). Dankzij de huidige stand van zaken op het gebied van computer hardware en soundprocessing software is op dit gebied heel veel mogelijk: knippen en plakken maar ook aanpassing van de akoestiek (meer nagalm) en egalisatie. Toch willen we hier benadrukken dat we met terughoudendheid van dit soort hulpmiddelen gebruik maken.

Wanneer in eerste instantie een multitrack opname is gemaakt, dus met meer microfoons dan alleen een links/rechts paar moet uiteindelijk worden gemixt. Dat wil dus zeggen dat de verschillende tracks zodanig moeten worden samengevoegd dat er een goed gebalanceerde stereo opname resulteert. Dit is zeker geen mathematisch proces: hier speelt smaak een flinke rol. Daarom doe ik meestal een paar voorstellen waaruit we in overleg een keuze voor de mooiste mix bepalen.

 
Mastering PDF Afdrukken E-mailadres

Als tenslotte een complete CD is samengesteld wordt nog een keer goed geluisterd naar het eindresultaat via een referentie audio-systeem. Dat kan leiden tot de laatste correcties.

Bijvoorbeeld: een beetje extra nagalm als de opname te droog klinkt, of een kleine correctie op het klank-spectrum door middel van wat filtering of egalisatie. Over het algemeen gaat dit om kleine ingrepen. Ook hier geldt de stelregel: garbage in, garbage out: wat in oorsprong niet goed is kun je niet goed krijgen door middel van grootschalige retouchering achteraf.

Tenslotte wordt dan een master CD gemaakt met de juiste trackvolgorde, de correcte meta-data (namen van componistenen eventueel uitvoerenden , titels van de stukken etc)