Home Recording
Recording

In alle gevallen neem ik op locatie op, dat wil zeggen in de ruimte die de musici hebben uitgekozen. Dat kan tijdens een live-concert maar ook een meer geconditioneerde opname-situatie zonder publiek is natuurlijk mogelijk. In overleg stellen we vast wat de beste takes zijn en die monteer ik voor een eerste proefexemplaar van de CD. Die wordt door de musici geëvalueerd en eventueel nog aangepast. Pas na akkoord van de uitvoerenden ga ik desgewenst over tot vermenigvuldiging van de CD.

Ontwerp, samenstelling en eventuele vertaling van het boekje is in overleg. De teksten worden in alle gevallen door de uitvoerenden geschreven.Opname Sessies PDF Afdrukken E-mailadres

Vanuit akoestisch oogpunt is een speciale opname sessie, zonder publiek en tijdsdruk, natuurlijk optimaal: geen storende bijgeluiden vanuit de ruimte zelf en de mogelijkheid om meerdere takes op te nemen en achteraf door middel van selectie en editing ("knippen en plakken") het resultaat te perfectioneren. 

Daar moet overigens direct aan toe worden gevoegd je er bij het spelen niet vanuit moet gaan dat het eindresultaat kan worden geconstrueerd uit een willekeurig groot aantal takes. Wanneer de track op de CD uiteindelijk gaat bestaan uit een lappendeken van kleine aan elkaar geplakte fragmentjes kan best een technisch gaaf stuk ontstaan, maar veelal is de muzikaliteit er dan uit. Het beste resultaat krijg je wanneer musici spelen alsof er publiek aanwezig is en het knippen en plakken tot een minimum wordt beperkt. 

Voor een CD van een uur moet je rekenen op 8 à 10 opname uren. Meestal verdelen we  die sessies over 2 dagen zodat er halverwege nog een tussenevaluatie plaats kan vinden.

 
Live Concert PDF Afdrukken E-mailadres

Vaak worden we benaderd om een live-concert op te nemen. Het mooie daarvan is dat er een extra dimensie bij komt: de aanwezigheid van publiek werkt bij veel musici stimulerend en dat hoor je dan ook.

Nadeel is natuurlijk wel dat er wat meer "geruis" in de opname komt als gevolg van de aanwezigheid van publiek. Toch valt dat in de praktijk vaak erg mee, zeker wanneer de microfoons voldoende dicht bij de musici kunnen worden opgesteld.

In geval van een concert-registratie is het overigens zinvol om ook de generale repetitie vast te leggen om wat back-up materiaal achter de hand te hebben voor het geval er wat geknipt en geplakt moet worden.

 
Techniek PDF Afdrukken E-mailadres

De kwaliteit van een klassieke CD opname wordt grotendeels bepaald door de gebruikte microfoons en de opstelling daarvan in de ruimte.

Onze favoriete microfoon is de Bruel & Kjaer 4006, een alzijdig gevoelige microfoon van topkwaliteit met een heel neutrale karakteristiek. Die vrijwel totale afwezigheid van kleuring betekent dat instrumenten en stem maximaal tot hun recht kunnen komen.
Wanneer meerkanaals opnames nodig zijn beschikken we ook nog over een set Neumann KM184 cardioide microfoons. Deze hebben een zekere richtinggevoeligheid waarmee in grotere ensembles groepen musici enigzins kunnen worden uitgelicht.
Onze meest gebruikte microfoonversterker is de Art Pro Audio DPS-II die is voorzien van buizen voor het analoge deel en waarin ook een 24-bits A/D converter is geïntegreerd. In geval van Multi-channel opnames gebruiken we de Pre-Sonus Digimax D8.
Via de optische ADAT uitgang op de microfoonversterker sturen we een Behringer interface aan die het ADAT signaal omzet naar USB. Het USB signaal gaat vervolgens naar een standaard Laptop.
Naast de laptop gebruiken we soms ook een CD-recorder of een portable solidstate recorder voor de audio-registratie.